Veel gestelde vragen


Hieronder vindt u de vragen die het meest gesteld worden in deze Monitor biologische medicijnen. Staat uw vraag er niet tussen? Neemt u dan contact met ons op via info@mijnbiologischmedicijn.nl of bel 073 - 64 69 700.
 Wie voert de Monitor biologische medicijnen uit?
Deze Monitor wordt uitgevoerd door het Bijwerkingencentrum Lareb. Lareb werkt samen met enkele ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen vragen patiënten mee te doen aan deze Monitor.
 

Waarom wordt deze Monitor uitgevoerd?
Biologische medicijnen worden gemaakt van levende organismen, zoals bacteriën, schimmels, dierlijke of menselijke cellen. Hierdoor kunnen biologische medicijnen wat van elkaar verschillen. Deze verschillen kunnen, theoretisch gezien, bijwerkingen geven. Wij willen meer weten over deze bijwerkingen. Het verzamelen van ervaringen bij het gebruik van deze middelen is daarom heel belangrijk.
 

Zijn de medicijnen die gevolgd worden in deze Monitor onveilig?
Nee. Deze medicijnen zijn niet minder veilig dan andere medicijnen. Deze medicijnen worden met deze monitor onderzocht, omdat wij extra informatie te weten willen komen over bijwerkingen. Bijvoorbeeld:
 
Wordt er veilig omgegaan met mijn persoonlijke gegevens?
Informatie over hoe wij omgaan met gegevens kunt u hier vinden.


Hoeveel vragenlijsten krijg ik toegestuurd?
Het aantal vragenlijsten dat u krijgt, hangt af van de aanmelddatum. U krijgt namelijk om de twee maanden een nieuwe vragenlijst. Dit duurt tot het einde van het jaar 2020. Als u zich bijvoorbeeld in januari 2020 aanmeldt, krijgt u zes vragenlijsten.
 

Mijn ziekenhuis of behandelcentrum staat niet in de lijst, wat nu?
Waarschijnlijk doet uw ziekenhuis niet mee met deze Monitor biologische medicijnen. Wilt u toch graag mee doen, neem dan contact met ons op. Dit kan via info@mijnbiologischmedicijn.nl of bel 073 - 64 69 700.
 

Ik ben mijn wachtwoord vergeten.
Bijwerkingencentrum Lareb heeft geen inzicht in uw wachtwoord. Gebruik voor het opnieuw instellen van een wachtwoord de wachtwoordvergeetoptie.
 

Wat gebeurt er met mijn vragenlijst?
De vragenlijsten worden automatisch verwerkt in onze database. Elke bijwerking die wordt gemeld, wordt zonder persoonsgegevens (m.u.v. de leeftijd en het geslacht van de betreffende persoon) gedeeld met het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en de registratiehouder van het betreffende geneesmiddel. De antwoorden uit de vragenlijsten worden gebruikt voor verder onderzoek.


Hoe weet ik dat mijn aanmelding goed is verlopen?
Nadat u zich heeft aangemeld op de website, krijgt u via een e-mail in uw mailbox een activatielink. Met deze link kunt u uw aanmelding compleet maken. Als uw aanmelding compleet is, kunt u inloggen op uw account op de website. Binnen enkele minuten staat er een vragenlijst voor u klaar onder het kopje ‘Mijn vragenlijsten’. U krijgt elke keer een e-mail als er een nieuwe vragenlijst is. Dit gebeurt om de twee maanden. Deze e-mail krijgt u van info@mijnbiologischmedicijn.nl.
 

Kan ik de vragenlijst tussentijds opslaan en daarna verder gaan?
Nee. De vragenlijst kan niet tussentijds opgeslagen worden. Het is daarom belangrijk dat u de vragenlijst in één keer afmaakt.
 

Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?
Over het algemeen duurt dit hooguit 5 tot 15 minuten.
 

Ik heb een bijwerking ervaren, en nu?
In de vragenlijst kunt u uw bijwerking aangeven. Ook kunt u aangeven welke klachten u heeft (gehad). Belangrijk is dat u ook vertelt wanneer de bijwerking is opgetreden en hoe de bijwerking is verlopen. Het kan gebeuren dat wij nog meer willen weten over uw bijwerking. Wij nemen dan contact op met u of met uw contactpersoon van het ziekenhuis. Dit gebeurt alleen als u hier toestemming voor heeft gegeven bij uw aanmelding.
 
 
Wat is een batchnummer en waar kan ik het vinden?
Biologische medicijnen worden gemaakt van levende organismen. Hierdoor kunnen biologische medicijnen wat van elkaar verschillen, en is het niet mogelijk om er voor te zorgen dat iedere partij (=batch) van een biologisch medicijn exact gelijk is. De verschillen tussen batches van biologische medicijnen zijn erg klein, maar zouden, in theorie, voor bijwerkingen kunnen zorgen. Iedere batch heeft een eigen unieke code (=het batchnummer) waarmee herleid kan worden door welke fabrikant het biologisch medicijn geproduceerd is, en uit welke partij het medicijn komt. Dit batchnummer staat op de verpakking van uw medicijn, meestal onder of naast de barcode/QR-code, en wordt soms ook ‘Lot’ of ‘Lotnr’ genoemd. Door in iedere vragenlijst naar het batchnummer te vragen willen wij nagaan of er batchgerelateerde veiligheidsproblemen optreden bij het gebruik van biologische medicijnen.
 

Hoe meld ik me af voor het onderzoek?
U kunt zich te allen tijde afmelden voor deze Monitor. U kunt dit aan ons laten weten door een e-mail te sturen aan info@mijnbiologischmedcijn.nl. Wij melden u dan af en u zult dan geen vragenlijsten meer ontvangen. Voor ons is het belangrijk om te weten waarom u met het deze Monitor stopt. Vooral als dit door een bijwerking komt. Wij willen deze laatste informatie graag weten. Dit is natuurlijk niet verplicht.


Word ik op de hoogte gehouden van de onderzoeksresultaten?
Nadat de vragenlijsten zijn verwerkt zullen de (tussentijdse) resultaten worden getoond op deze website. U kunt in uw eerste vragenlijst ook nog opgeven dat u de resultaten van deze Monitor aan het einde van de Monitor in uw mailbox wilt ontvangen.